Date:10 maart 2018

Blog Sylvia: dikke voeten

Misschien herken je het? ‘s Avonds na een lange dag werken ben je blij dat je je eindelijk die knellende schoenen uit kunt doen. Je sokken doe je ook maar uit,want die knellen een beetje……je ziet de insnoering zitten net boven je enkels en bovendien kun je van die  putten duwen in je opgezette voeten (die na een poosje gelukkig weer weg trekken).

Erg charmant is het allemaal niet en je moet niet denken aan het dragen van die prachtige hakken die je klaar hebt staan voor een leuk feestje komend weekend!

Hoe kom je aan dikke voeten/enkels en wat kun je eraan doen ?

Als je lang stil hebt gezeten, heb je je kuitspieren niet zoveel gebruikt en circuleert je bloed niet goed in je onderbenen en blijft het in de regio rond je enkels en in je voeten zitten daardoor gaan ze opzwellen. Als het dan ook nog warm is buiten, zullen je bloedvaten uitzetten. Er wordt dan nog meer bloed aangevoerd en de druk op de aders stijgt. Er kan dan vochtophoping ontstaan in 1 of beide voeten.

Andere factoren die kunnen leiden tot grotere kans op gezwollen voeten en enkels zijn : overgewicht, spataderen, veelal een zittend of staand beroep en ouderen doordat ze vaak minder mobiel zijn en minder bewegen.

En niet fijn om te horen maar….wij vrouwen hebben over het algemeen genomen meer kans om dikke voeten te krijgen en dan vooral tijdens de menstruatie of zwangerschap. Onder invloed van hormonen houden vrouwen vaker vocht vast.

Na al deze niet zo blij makende feiten is het belangrijk om te weten wat je eraan kan doen…buiten dat je met de voetjes omhoog gaat aan het einde van de dag!

Hier wat tips…..

  • Bewegen! Strek regelmatig je benen, met name als je lang stil zit tijdens een autorit of vliegreis. Maak een wandeling.
  • Draag kleding die de bloedcirculatie niet belemmert.  Dus niet elke dag je skinny jeans of strak zittende laarzen.
  • Drink voldoende water!  Hierdoor word bloedsomloop gestimuleerd.
  • Eet producten die vocht afdrijven. Dit zijn selderij, asperges, peterselie, venkel en eet minder zout. Zout houdt vocht vast!
  • Let goed op je houding tijdens het zitten.  Let er op dat je niet met je benen over elkaar gaat zitten, dit belemmert de bloedcirculatie.

Een oedeemtherapeut stimuleert tijdens een lymfedrainage behandeling de afvoer van overtollig vocht en evt. gecombineerd met aangemeten therapeutische elastische kousen.

“Neeeee”…. hoor ik je denken….. ”ik ga niet van die stomme beige dingen dragen!”

Het dragen van ondersteunende kousen (overigens verkrijgbaar in allerlei verschillende kleurtjes en patronen leidt tot afname van zwaar gevoel in de benen en tot slankere enkels en voeten! En daar doen we het toch voor zodat je bijvoorbeeld met die prachtige hakken kunt schitteren!

Sylvia Kamp

Sylvia Kamp
Oedeemfysiotherapeut
DBZ fysio